Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Potrivit articolului 153 din Codului Muncii pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
De retinut sunt urmatoarele aspecte:
- Contractul individual de munca se suspenda prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
- Absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca.
In ceea ce priveste inregistrarea in Revisal, HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) prevede ca:
- Inregistrarea unei suspendari (inceput) in Revisal:
Termen de transmitere: cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii;
- Inregistrarea unei suspendari (incetare) in Revisal:
Termen de transmitere: cel tarziu in ziua anterioara datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii;
Angajatul trebuie sa adreseze angajatorului o cerere privind exprimarea dorintei de intrare in concediul fara plata in care trebuie sa mentioneze care sunt motivele si perioada pentru care se va suspenda contractul. Aceasta cerere trebuie sa fie mai intai aprobata de conducerea unitatii apoi se va elabora o decizie de suspendare a contractului individual de munca si se va opera in Revisal.
La intoarcerea angajatului din concediul fara plata, angajatorul va trebui sa elaboreze o decizie de incetare a suspendarii si sa opereze din nou in Revisal.
Atentie! Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.